Lezers over Ga voluit - LP

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Lezers over Ga voluit

Plus > Laagvanreacties

Ga voluit voor je dromen
Zo’n soort boek heb ik nog nooit gelezen. Wie gaat er nu een probleem ‘dansen’ om het op te lossen? Het be-dansen, ver-dansen. En dan nog zonder te kunnen dansen, pardon, zonder een academische opleiding danstechniek. Maar ‘dansen’, dat kan dus toch blijkbaar wel iedereen. ‘Je leven dansen’, dat zag ik na afloop als ondertitel op de kaft staan. En daar gaat dit boek over. Je geest laten dansen.
Het boek leest in één ruk als een roman, maar houdt mij tegelijkertijd een spiegel voor. En neemt me dan zachtjes bij de hand om al m’n twijfels, onvolkomenheden en zielewonden liefdevol om te roeren tot degene die ik ben.
Het is geen therapeutisch doe-boek dat je nauwgezet moet volgen als een kookboek op een yogamatje. Het is geen onbereikbare fantasie als b.v. de Celestijnse Belofte. Nee, ‘Ga voluit voor je dromen’ gaat over het gewone leven. Over een man die een boek wil schrijven en wie dat niet lukt. Zoals iedereen dromen heeft die niet lukken. Maar Antoine Filissiadis leert ons dan niet onszelf geweld aan te doen of onszelf te forceren om het doel te bereiken. Nee, via een grote omweg zette hij me een spiegel voor. Pal voor m’n neus. Die spiegel was zeker wel dwingend en confronterend. Ik kon er niet naast kijken. De schrijver ontrafelt onze eigen dagelijkse hindernissen en gooit de kluwen volledig open.
Sedertdien zie ik de mensen (en mezelf) anders, rijker. Met 3 brillen tegelijk. Sedertdien voel ik mezelf anders, geen hoofd op 2 poten maar iets vollediger dat kan voelen, denken en genieten tegelijkertijd.
Ik zie nu ook hoe iedereen danst. Meisjes op hun fiets, jongens op hun skatebord, winkelende mensen, pratende mensen, denkende mensen, kunstschilders voor hun doek, kaartjesknippers in de trein. Wanneer ze een extraatje van zichzelf laten zien, een ‘goeiemorgen’ dat niet echt hoefde, maar wel in dank wordt aangenomen. Ik laat nu soms ook anderen voor me dansen. Door ze bewust iets te vragen waar ik een ‘nee’ op ga krijgen. Een beetje spelen, eigenlijk. En dan krijg ik een balletvoorstelling in plaats van een afwijzing.
Ik was onlangs op een symposium over "esthetiek in kunst". Ik hoorde de sprekers met hun stem en hun verstand struikelen over ingewikkelde uitspraken van filosofen. Maar zag tegelijkertijd aan hun kronkelende lichaamstaal dat ze innerlijk van vreugde dansten bij het denken aan zoveel schoonheid. Schoonheid die ze met gebrekkige woorden probeerden over te brengen. Het was dansen van vreugde en tegelijk gekronkel om uit de put van hun woorden te geraken. Maar ik hoefde niet meer te luisteren of krampachtig te noteren om hun ideeën vast te houden. Hun gedans en gekronkel was voor mij een balletvoorstelling waarvan je de sfeer nimmer vergeet. En eeuwig meedraagt als een fijne herinnering.
In het begin van het boek zegt een personage. "Dans je probleem eens voor me." Ik heb die zin drie keer moeten lezen. Waar slaat dat nu op? Aan het einde van het boek stond ik mijlen verder en zie ik sneller mensen dansen dan dat ik ze hoor praten. En heb ik meer van ze begrepen.
G.S.


Gisteren las ik 'Va au bout de tes reves' in het Nederlands. Ik las het in een dag uit. Ik vond het prachtig en kon niet ophouden met lezen. Het boek raakte me en overrompelde me. Ik nam een belangrijk besluit en danste buiten in de nacht onder een schitterende sterrenhemel. Het leven is een prachtig geschenk. Het is heerlijk om gelukkig te zijn. I.K.

Een hier en daar beklemmend, maar uiteindelijk een heel integer boek dat me enorm aan het denken heeft gezet. P.D.


Niet zo maar een boek, ik kijk nu toch anders tegen mijn leven aan. Geeft deze man ook workshops in Nederland? A.S.

Het leest als een trein! J.v.B.

Biblion recensie (titelinformatie voor de nederlandse bibliotheken)
De auteur is in het dagelijkse leven actief als o.a. `mental coach' en trainer (in de traditie van Anthony Robbins). Hij geniet publieke belangstelling en geeft internationaal workshops die gericht zijn op de persoonlijke ontwikkeling van mensen. De ironie is echter dat hij zijn eigen diepste wens, het schrijven van een boek, niet heeft kunnen realiseren. Totdat hij in contact komt met een wereldvreemde dansleraar die hem aanbiedt te helpen zijn droom te realiseren. Filissiadis neemt de uitdaging aan en onderneemt een wonderbaarlijke reis naar zijn diepste zelf. Hij leert zijn ratio opzij te zetten en contact te maken met zijn gevoel en emoties. In dat proces speelt het dansen een cruciale rol. Of het boek echt autobiografisch is, is niet duidelijk. Wel zijn er wat invloeden van `De Celestijnse belofte' (J. Redfield) en de film `The sixth sense' te bespeuren. Herkenbaar op veel punten en zeker de moeite van het lezen waard. Drs. O. Bachnoe.

Schrijver, coach en trainer Antoine Filissiadis gaf al 20 jaar workshops over 'Hoe maak je de juiste keuzes in je leven?' en 'Hoe realiseer je je dromen?' toen een oude, excentrieke dansleraar Rolando hem vroeg of hij zelf zijn dromen had waargemaakt. Weerstand, ontdekkingen, wanhoop en bevrijding volgden. Een bestseller in Frankrijk en Wallonië.
Alexandra Nagel in Spiegelbeeld, september 2006

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu