Lezers over Rioja - LP

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Lezers over Rioja

Plus > Laagvanreacties

Heilige wijn een genot voor de lezer
'Rioja voor de ziel' over hoe de lifter Rico met zijn pas verworven vrienden in het Spanje van Franco het levenselixer ontdekt, ervoer ik als een goedgeschreven, vlotlezend boek met veel lagen erin. Een fijne therapeutische roman om in de trein te lezen en leerzaam door alle info achterin over filosofen, politici, schrijvers e.d. David Grabijn heeft hierin de jaren zeventig verbeeld. Het is een mooi kunstwerk geworden waarin geen woord verkeerd staat. Bovendien wist Grabijn mij vaak een glimlach te ontlokken, humor zit er ook nog in. Heel knap gedaan! P.W.

Het las zo lekker weg dat het redelijk snel ging. Ik heb het met zo veel plezier gelezen. De schrijver lijkt zich al relativerende en vertellende zichzelf in diverse facetten te beschrijven door de ogen van de andere personages. De intrige vond ik boeiend, het bleef spannend dat mysterieuze drankje tot het eind. De personages hadden allemaal een duidelijk en interessant verhaal, allemaal op een ander vlak waardoor diverse gelaagdheden van mensen aan de orde kwamen. I.D

Ik denk dat ik het belangrijkste nog niet heb gezegd. Namelijk, dat Rioja voor de Ziel zo'n fantastisch beeld geeft van een maatschappij in al zijn facetten. Een maatschappij en een tijd waarvan ik ook deel uitmaakte. Toen zat ik erin en nu kijk ik er naar en achterom. Men was met zo veel bezig. De illusies, de verwachtingen, de hoop op verandering. De twijfel. Sommigen leken nooit te twijfelen. Sommige personages laten me nu gewoon zien dat die twijfel gerechtvaardigd was. IvD

Met veel plezier las ik tijdens mijn vakantie deel vier uit de cyclus van de Nieuwe Jaren Zestig. Intrigerend verhaal, bijzondere personages, boeiend,  de Amerikanen  gebruiken de term  "a page turner" en dat vond ik zeker voor dit boek gelden. Dat we allemaal moge worden als Don Alonso. Bedankt!
P.S.

Erg leuk. Ik bleef lezen.
W.F.


Veel van geleerd. Met name van de passage waar Rico met Shams bij dat kasteel zijn in de buurt van Toledo. Inderdaad, er is een verschil tussen een oosterse en een westerse manier van kijken naar de dingen.
T.S.


Recensie:
In 1974 gaat Rico op zoek naar zijn levensdoel na een moeilijk affaire met zijn vriendin. Via Zuid-Frankrijk waar hij een sjamaanachtige oudere man, Alfonso, ontmoet, reist hij door naar Spanje. Ook daar ontmoet hij deze Alfonso weer. Hij raakt verzeild in een avontuur waarin het falangisme (Franco sterft het jaar daarop), Opus Deï, mystiek en oosterse filosofieën, sjamanisme en aanverwante stromingen (Carlos Castaneda was toen erg populair) een rol spelen evenals de graalmythe - hier in de vorm van een genezend elixer op basis van Rioja en kruiden. Deze vierde roman in de zevendelige ‘Cyclus van de Nieuwe Jaren Zestig’ is de meest avontuurlijke tot nu toe. Het boek heeft enige thematische verwantschap met de Da Vinci Code, zonder echter de grootschaligheid daarvan. Tot nu toe lost Grabijn zijn belofte in: deze roman die de jaren ‘70 van de vorige eeuw als onderwerp heeft is opnieuw geslaagd. Ook afzonderlijk leesbaar.
J.T.G. Maas voor NBD/ Biblion

Heerlijk boek. Ik ben er weer voor gaan zitten, knieën opgetrokken, op de bank en ik las het vrij snel uit. De tijden herleefden voor me, al was ik misschien zelf niet zo heel erg bezig met levenselixers en levensdoelen, maar ik moest wel heel erg aan mijn eigen jaren zeventig denken.
C. H.

Lekker om zo helemaal in een verhaal te zitten, de personages gingen leven voor me. Tegenwoordig gaan de jongelui ook veel op reis, maar je hebt de indruk dat het nu inderdaad wat minder magisch toegaat dan in die jaren.
B. d. W.

Ik kan in de supermarkt niet meer gewoon langs de Spaanse wijn lopen zonder aan Rioja voor de Ziel te denken. Is de schrijver soms betaald door het Spaanse wijngilde of zo?
J-P. A.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu